Emzirilen Bebeklere Su Vermeye Dair Kurallar


Orijinal Yazı: Guidelines for offering water to breastfed babies
Yazar: Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Çeviri:  Selda Koşar Kocadayılar
Düzeltmeler: Çiğdem Kayacık, Dilek Özgür
Yazarın izniyle çevrilmiştir.


Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin ilave suya ihtiyaçları yoktur çünkü anne sütünün %88’i sudur ve bebeğin tüm sıvı ihtiyacını karşılamaktadır. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde henüz annenin olgun sütü gelmemişken bile kolostrum bebeğin sıvı dengesini sağlamak için gerekli her şeyi içerir. (Tabii bu durum bebeğin etkili bir şekilde emzirildiği varsayıldığında geçerlidir.)

Her istediğinde bebeğin emmesine izin veriliyorsa, dışarıda hava çok sıcak olsa bile sadece anne sütü alan bebeklerin su takviyesine ihtiyaçları yoktur. Ciddi sıcak, kuru havalarda bile bebek ihtiyacı olan tüm sıvıyı anne sütü ile alır. Sadece anne sütü alan bebeklerde su ihtiyacının belirlenmesi için 22-41°C  arasında değişen sıcaklıklarda ve bağıl nemin %9-96 arasında değiştiği çeşitli yerlerde bir dizi çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar sonucunda emzirilen bebeklerde gerekli tüm sıvıların emzirme ile sağlandığı sonucuna varılmıştır.

Formül mama ile beslenen bebeklerin de rutin olarak suya ihtiyaçları yoktur. Bazı kaynaklar, dışarıda hava çok sıcaksa ya da bebek ateşli bir hastalık geçiriyorsa (kurallar için doktorunuza danışın), formül mamayla beslenen bebeklere su teklif edilmesini önerir (ancak bebek ekstra suyu daha sık beslenerek almayı tercih edebilir).

The Academy of Breastfeeding Medicine (Emzirme Tıp Akademisi) der ki; “İlk bir kaç gün içinde herhangi bir takviye normal emzirme frekansını etkiler. Eğer takviye edilen şey su ya da şekerli su ise yenidoğan bebekte, bilirubinin artması, aşırı kilo kaybı, daha uzun süre hastanede yatış ya da olası su zehirlenmesi riski artar.

The American Academy of Pediatrics(Amerikan Pediatri Akademisi) takviyelerin (su, şekerli su, formül mama ya da diğer sıvılar) medikal bir gereklilik hali nedeniyle hekim tarafından önerilmedikçe yenidoğan bebeklere kesinlikle verilmemesi gerektiğini söylemiştir. İlk 6 ay boyunca, sıcak iklimlerde bile, su ve meyve suyu emzirilen bebekler için gereksizdir ve alerjenlerin ya da atık maddelerin vücuda alınmasına sebep olabilir.

Yeni doğanlar (özellikle 4-5 haftanın altında) için su takviyeleri riskli olabilir.

- İki aylıktan küçük bebeklere ek su verilmemelidir.

- Su takviyesi artmış bilirubin düzeyleri (sarılık), aşırı kilo kaybı ve yeni doğanlar için uzun hastanede kalma süreleri ile ilişkilidir.

- Çok fazla su "oral su zehirlenmesi" denen ciddi bir duruma yol açabilir.

- Su takviyesi bebeğin midesini dolduracağı için beslenmeye yer bırakmayarak bebekte kilo kaybına (ya da yetersiz kilo alımına) sebep olabilir.

- Su takviyesi alan bebekler emmeye daha az ilgi duyarlar. Eğer bebek emebileceği sıklıkta emmiyorsa olgun anne sütünün gelmesi gecikir ve ideal süt miktarının oluşması engellenebilir.

Yenidoğan aşamasını geçmiş bebekler için

- Çok fazla su, gereğince emmeyi engelleyebilir çünkü su bebekte doygunluk hissi yaratır ve daha az emmesine sebep olur. Bebeklerin büyümesi için anne sütündeki gıdalara ve kaloriye ihtiyacı vardır. Su bunların hiçbirine sahip değildir.

- Anne sütü çok sıcak havalarda bile bebeğin ihtiyacı olan tüm suyu içerir.

- Eğer 4-6 aylık bir bebekse ve bardak kullanmayı öğreniyorsa gün içinde birkaç kez birkaç yudum su vermek eğlenceli olabilir. (miktarı günlük -24 saat içinde- çeyrek su bardağını geçmemeli)

Önemli not: Annesini açık büfe olarak her istediğinde (saate bağlı kalmadan) emen bebeklerin ek gıdaya geçinceye kadar suya İHTİYACI yoktur. Deneme amaçlı 4-6 ay arasında  içirilmesinde sakınca yok denilen birkaç damla su gereklilik olarak görülmemelidir. İdeal olanı sınırsız saatsiz emzirilen ve su verilmeyen bebektir.

- 6 ayını doldurmuş bebek katı gıdalara başladığında ona ek olarak bir kaç yudum sağılmış süt veya su vermek isteyebilirsiniz, bu bazı bebeklerde kabızlığı önlemek için gereklidir.

- 6 aydan büyük ve yürüme çağındaki bebeklere emzirilmeye devam edilmesini ve aşırıya kaçmadan su takviye edilmesini öneriyoruz.

Anne sütü bol miktarda sıvı içerir, 6. ayını doldurmuş ve yürüme çağındaki çoğu bebek kısıtlama olmaksızın emzirildiklerinde emzirme yoluyla ihtiyaçları olan sıvıyı alabilirler. Diğerlerinde ise kabızlığı önlemek için gıdalarla birlikte bir miktar suya ihtiyaç olabilir. Su sunmak için biberona gerek yoktur, su bir bardakta sunulabilir. Çoğu büyük bebekler ve yürüme çağındakiler ebeveynlerinin bardaklarından ya da pipetle su içmeyi severler. Bizim ailemizde, biz genellikle yemek zamanları bir bardak su sunuyoruz, ya da biri bir şey içecekse çocuğa da içip içmeyeceğini soruyoruz.


Ek Bilgiler:

Why can’t we give water to a breastfeeding baby before the 6 months, even when it is hot? http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/

Do Breastfed Babies Need Water? by Anne Smith, IBCLC
Water: Dangerous for newborns? by Debbi Donovan, IBCLC
American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. 2005 Feb;115(2):496-506.
Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #3: Hospital guidelines for the use of supplementary feedings in the healthy term breastfed neonate, revised 2009. Breastfeed Med. 2009;4(3):175-82.

Referanslar:

No need for water in hot weather
Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84:602-604. [This study took place in India at temperatures from 35-40°C and relative humidity of 10-35%.]
Almroth SG. Water requirements of breast-fed infants in a hot climate. Am J Clin Nutr. 1978 Jul;31(7):1154-7. [This study took place in Jamaica, at an average outdoor temperature of 27.6°C.]
Armelini PA, Gonzalez CF. Breast feeding and fluid intake in a hot climate. Clin Pediatr. 1979;18:424-425.
Ashraf RN, Jalil F, Aperia A, Lindblad BS. Additional water is not needed for healthy breast-fed babies in a hot climate. Acta Paediatr. 1993 Dec; 82(12): 1007-11. [This study took place in Lahore, Pakistan at temperatures from 27.4-40.7°C and relative humidity of 24-77%.]
Brown KH, Creed de Kanashiro H, del Aguila R, Lopez de Romana G, Black RE. Milk consumption and hydration status of exclusively breastfed infants in a warm climate. J Pediatr. 1986;108:677-680. [This study took place in Peru at temperatures from 26-33°C and relative humidity of 49-96%.]
Cohen RJ, Brown KH, Rivera LL, Dewey KG. Exclusively breastfed, low birthweight term infants do not need supplemental water. Acta Paediatr. 2000 May; 89(5): 550-2. [This study took place in Honduras at temperatures from 22-36°C and relative humidity of 37-86%.]
Goldberg NM, Adams E. Supplementary water for breast-fed babies in a hot and dry climate–not really a necessity. Arch Dis Child. 1983 Jan;58(1):73-4. [This study took place in the Sinai desert, with temperatures between 32 and 37°C]
Sachdev HP, Krishna J, Puri RK. Do exclusively breast fed infants need fluid supplementation? Indian Pediatr. 1992 Apr; 29(4): 535-40.
Sachdev HP, Krishna J, Puri RK, Satyanarayana L, Kumar S. Water supplementation in exclusively breastfed infants during summer in the tropics. Lancet. 1991 Apr 20; 337(8747): 929-33. [This study took place in the tropics at temperatures from 34-41°C and relative humidity of 9-60%.]
Senanayake MP, Weerawarna H, Karunaratne KW, de Silva TU. Do babies need water in Sri Lanka? Ceylon Med J. 1999 Sep; 44(3): 126-9.

Sarılık:

de Carvalho M, Klaus MH, Merkatz RB. Frequency of breast-feeding and serum bilirubin concentration. Am J Dis Child 1982 Aug;136(8):737-8.
de Carvalho M, Hall M, Harvey D. Effects of water supplementation on physiological jaundice in breast-fed babies. Arch Dis Child. 1981: 56: 568-569).
Nicoll A, Ginsburg R, Tripp JH. Supplementary feeding and jaundice in newborns. Acta Paediatr Scand 1982 Sep;71(5):759-61.

Genel:

Glover J, Sandilands M. Supplementation of breastfeeding infants and weight loss in hospital. J Hum Lact 1990 Dec;6(4):163-6.
Martin-Calama J, Bunuel J, Valero MT, Labay M, Lasarte JJ, Valle F, de Miguel C. The effect of feeding glucose water to breastfeeding newborns on weight, body temperature, blood glucose, and breastfeeding duration. J Hum Lact 1997 Sep;13(3):209-13.
Scariati PD, Grummer-Strawn LM, Fein SB. Water supplementation of infants in the first month of life. Arch Pediatr Adolesc Med. 1997 Aug;151(8):830-2.
Williams HG. “And not a drop to drink” — why water is harmful to newborns. Breastfeed Rev. 2006 Jul;14(2):5-9
World Health Organization, Division of Child Health and Development Update No. 9: Breastfeeding and the Use of Water and Teas, November 1997.



La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.