Yazar: Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Çeviren: Arzu Yücekaya Bat
Düzeltmeler: Burcu Ertürk Teke , Nihan Zayım
Yazarın izniyle çevrilmiştir.
Emzirirken mükemmel bir beslenme düzeni takip etmek zorunda mıyım?
Bu sorunun kısa cevabı: HAYIR!
Bebeğinize “kalite”li süt vermek için mükemmel bir beslenme düzeni takip etmek zorunda değilsiniz. Araştırmalar annenin kaliteli beslenme düzeninin, sütüne çok az etkisi olduğunugösteriyor. . Doğa oldukça hoşgörülüdür -annelerin sütü yoklukta veya kıtlıkta bile bebeğini koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Yetersiz bir beslenme düzeni, emzirilen bebekten ziyade, anneyi etkiler.
Annelerden, bazen kahve içmeyi özledikleri için, arada bir kadeh şarap içmek istedikleri için ya da sürekli ne yediği konusunda endişe duymaktan hoşlanmadıkları için emzirmeyi bırakmayı (ya da hiç emzirmemeyi) düşündüklerini duyarız. Sıkı durun! Emzirirken kafeinli kahveler içebilir (tabii makul düzeyde), arada bir alkollü içki alabilir, ne isterseniz onu yiyebilir ve bu durumda dahi sütünüzle bebeğiniz için en iyi beslenmeyi ve bağışıklık korumasını sağlayabilirsiniz.
Bir emzirme araştırmacısı ve antropolojist olan Ph.D. Katherine A. Dettwyler ye göre, beslenme düzeni neredeyse tamamen pirinç (ya da ak darı veya süpürge darısı) , çok az miktarda sebze ve nadiren etten oluşan kadınlar bile bol miktarda “kaliteli” süt üretirler.
Anneler için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı önerilir mi? Kesinlikle! Eğer sağlıklı beslenirseniz daha sağlıklı olur ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. En iyisi bütün yemek çeşitlerinden, doğada en doğal bulunduğu şekilde yemektir. Fakat, bu “kalite”li süt üretmek ya da süt miktarını korumak için gerekli değildir. Her ne kadar kesinlikle önerilmese de, emziren bir anne çöp gıdalardan oluşan bir beslenme düzeniyle de yaşayabilir- bu beslenme düzeni anne için iyi değildir ama sütü hala bebeğinin ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir.
Peki, yeterli miktarda süt üretimi için ne gerekiyor ?
Gerekli miktarda süt üretimini sağlamak için gereken şey çok basit: Bebek ne kadar sık ve etkin emzirilirse, o kadar çok sütünüz olacaktır. Nadiren, annenin aldığı kalori ya da sıvı miktarı süt üretimini etkiler:
Gıda/takviye alımım emzirmeyi nasıl etkiler ?
Annelere büyüyen/gelişen bebeklere sahip olmaları için mükemmel beslenmeleri gerektiğini düşündürtmek, emzirme önünde gereksiz bir engeldir.
Ek bilgiler
Gerekli miktarda süt üretimini sağlamak için gereken şey çok basit: Bebek ne kadar sık ve etkin emzirilirse, o kadar çok sütünüz olacaktır. Nadiren, annenin aldığı kalori ya da sıvı miktarı süt üretimini etkiler:
- Kalori: Genel olarak, vücudunuza kulak vermeli ve iştahınız kadar yemelisiniz. Bu, çoğunlukla ihtiyacınız olan kaloriyi almak için gereken tek şeydir. Sağlıklı bir kiloyu korumak gibi bir probleminiz yoksa, kalorileri saymak çok nadiren gereklidir. Aşırıya kaçan bir diyet yapmak süt miktarını düşürebilir, fakat normal ve dengeli bir diyet genellikle problem değildir.
- Sıvı alımı: Sıvı alımı için kendinizi zorlamamalısınız, susuzluğunu giderecek şekilde sıvı alımı çoğu anne için yeterlidir. Ağır bir biçimde dehidre olmadıysanız, ekstra sıvı alımı yararlı değildir; rahatsızlığa yol açabilir ve süt miktarını da artırmaz. Sadece su içmek şart değildir, vücudumuz herhangi bir sıvıdan da su ihtiyacını giderebilir.
- Kalori ve sıvı alımı ile ilgili ana mesaj şudur: ACIKINCA YİYİN & SUSAYINCA İÇİN.
Gıda/takviye alımım emzirmeyi nasıl etkiler ?
- Vitamin ve mineral desteklerinin, (hamilelik süresince alınanlar ve diğerleri) dengeli ve sağlıklı besleniyorsanız, gerekli olduğu DÜŞÜNÜLMEZ. Daha fazla bilgi için Vitamins (& other supplements) for Nursing Moms makalesine bakabilirsiniz.
- Yağ alımınız sütünüzdeki yağ miktarını ETKİLEMEZ, ancak sütünüzdeki yağ çeşitlerini (iyi ve kötü yağ dengesi) etkileyebilir. Daha fazla bilgi icin Anne Sütündeki Yağ Oranı ve Kalori Miktarı Nelere Bağlıdır? makalesine bakabilirsiniz.
Emzirirken kaçınmam gereken yiyecekler var mı?
- Sadece emziriyorsunuz diye yememeniz gereken bir gıda YOKTUR. Genellikle bebeğin, belli bir gıdaya belirgin bir reaksiyonu olmadığı sürece, emziren bir annenin ne isterse, ne zaman isterse ve hangi miktarda isterse yemesi önerilir.
- Başta hamile ve emziren kadınlar olmak üzere kimsenin , içinde yüksek civa bulunan belli başlı balıkları yememesi önerilir.
- Alkol ve kafein alımını belli bir ölçüde kısıtlamak iyi bir fikirdir, nadiren beslenme düzeninden tamamen çıkarmak gerekir.
- Bazı yiyeceklerin proteini anne sütüne geçer (inek sütü ya da fıstığın içindeki protein gibi). Eğer ailenizde besin alerjisi geçmişi varsa, alerjenleri kısıtlamayı ya da tamamen diyetinizden çıkarmayı düşünebilirsiniz.
- Her bebek belli bir gıdaya karşı reaksiyon gösterebilir (ki bu çok yaygın değildir). Eğer bebek belli bir gıdayı her aldığınızda açıkça reaksiyon gösteriyorsa, bu yiyeceği diyetinizden çıkarmak faydalı olabilir. Daha fazla bilgi icin "Anne Sütüyle Beslenen Bebeklerde Süt Ürünleri" makalesine bakabilirsiniz.
Annelere büyüyen/gelişen bebeklere sahip olmaları için mükemmel beslenmeleri gerektiğini düşündürtmek, emzirme önünde gereksiz bir engeldir.
Ek bilgiler
·
Vitamins
·
Can I continue to breastfeed if I work
out/exercise?
Dairy and other Food Sensitivities in Breastfed Babies
Dairy and other Food Sensitivities in Breastfed Babies
·
Diger siteler
Diger siteler
·
FAQ Sheet: Frequently Asked Questions on
Breastfeeding and Maternal Nutritionfrom the LINKAGES Project
·
How long does it
take for what I eat to get into my breastmilk? by Anne Smith, BA, IBCLC
·
Nutrition for Breastfeeding Moms by Paula Yount
·
Nutrition, Exercise, and Weight Loss
While Breastfeeding by Anne Smith, BA, IBCLC
·
Maternal
protein-energy nutrition and breastfeeding by Ted Greiner, Ph.D.
·
Latham MC. Human nutrition in the developing world, (FAO Food and Nutrition
Series No. 29). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations,
1997.